Energierekening is aan het oplopen

Voor huishoudens is de energierekening een belangrijke kostenpost. Een gemiddeld huishouden is tussen de € 1.500 en € 2.000 per jaar kwijt aan de energierekening. Maar de energieprijzen zijn aan het oplopen. Als je nu een nieuw energiecontract afsluit, ben je duurder uit dan een half jaar geleden. 

Stroom is rond de 22% in prijs opgelopen, gas 19%. Daarmee is een eind gekomen aan een periode waarbij gas en elektriciteit – vanwege de coronacrisis – relatief goedkoop waren. Een gemiddeld huishouden dat nu een energiecontract afsluit is op jaarbasis € 125 duurder uit dan vier maanden geleden. Mensen met een variabel contract kunnen dit al op 1 juli gaan merken, als de tarieven worden aangepast.

Koude weer Europa

Er zijn een aantal oorzaken voor de stijgende energieprijzen. Zo is onder meer de gasmarkt door de langdurige kou van de afgelopen maanden een stuk krapper geworden. Met stijgende prijzen als gevolg. Ook was de olieproductie door de coronacrisis verlaagd. Maar door de huidige coronaversoepelingen komt het bedrijfsleven weer op gang, trekt de economie aan en stijgt daardoor de vraag naar olie en gas weer.

Recordprijs CO2-emissierechten

Daarnaast stijgt de prijs van CO2-emissierechten. Die rechten moeten producenten verplicht kopen, om in energiecentrales stroom op te mogen wekken. Die hogere kosten rekenen energiebedrijven vervolgens door aan hun klanten. Op de EU-markt voor emissierechten bereikte de prijs voor uitstoot van een ton CO2 recent een record van € 50. Vorig jaar rond deze tijd stond de CO2-prijs nog op zo’n € 20.