Voor veel huishoudens vormen de energiekosten een wezenlijk onderdeel van het huishoudboekje. We hebben een paar aandachtspunten op een rijtje gezet. Want gelukkig valt er veel te besparen op deze kosten. Als alles meezit, kunnen de energiekosten zelfs naar nul.

Vanaf 2020 is dat sowieso het geval bij iedere nieuwbouwwoning. Want dan worden alleen nog nul-op-de-meter-woningen (NOM) gebouwd, zonder gasaansluiting. Maar ook in bestaande huizen is een hoop mogelijk.

Goede dakisolatie

Het begin met een geweldige isolatie. Denk daarbij ook aan het dak. Warmte stijgt immers op. Als dan het dak niet goed geïsoleerd is, gaat deze warme verloren.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wordt een huis een eigen energiefabriekje. Voor een huishouden van 2 tot 3 personen heb je ongeveer 12-14 panelen nodig, kosten circa € 5.200,- De jaarlijkse besparing is dan ongeveer € 675,-.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een uiterst energie-efficiënt, en vooral duurzaam systeem dat energie uit de buitenlucht onttrekt en die gebruikt voor verwarming van lucht en water. Toegegeven, het is een flinke investering. Maar de besparing op de energiekosten is ook navenant.

In zijn algemeenheid: om een huis energieneutraal te maken, is vaak een aanzienlijke investering nodig. Zo’n € 20.000,- kost het toch al snel. Die investering wordt dan binnen circa 6 tot 8 jaar terugverdiend. Met subsidieregelingen kan het allemaal nog een stuk gunstiger uitkomen. Bijvoorbeeld met subsidies voor isolatie van een woning en voor de aanleg van zonnepanelen of een warmtepomp. Dat kan al snel honderden euro’s opleveren.

Daarnaast is een voordeel dat soms een lagere hypotheekrente mogelijk is, als de woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet. Handig is ook dat een energieneutraal huis doorgaans meer waard is en sneller wordt verkocht.