Eindejaartips om geld te besparen

Over enkele weken is het 2022. Als je voor de jaarwisseling nog enkele zaken regelt, is er een goede kans dat je aardig wat geld bespaart. In dit artikel 6 eindejaartips voor je op een rij.

1. Vergelijk zorgverzekeringen

Door handig te shoppen tussen de 73 aangeboden basispolissen kun je volgend jaar honderden euro’s besparen en ook bij de aanvullende verzekering lopen de premies flink uiteen (in dit artikel gaan we daar dieper op in).

2. Betaal je rekeningen snel en doe nog enkele grote aankopen

De eerste dag van het nieuwe jaar geldt als peildatum voor de vermogensrendementsheffing. Heb je op die dag een vermogen van meer dan €50.000 (of het dubbele als je een fiscaal partner hebt), dan moet je daarover belasting betalen in box 3. Ook worden voor diverse toeslagen, zoals de huur- en zorgtoeslag, een vermogenstoets gedaan (huurtoeslag € 31.340, zorgtoeslag € 118.479). Het kan dus enorm lonen de tegoeden op je bankrekeningen nog snel omlaag te brengen. Betaal onder meer al je rekeningen nog voor de jaarwisseling. Ook kun je grote aankopen vervroegen die je toch al van plan was om te doen. Verder kun je overwegen om extra af te lossen op je hypotheek. Dat levert ook nog eens lagere maandlasten op.

3. Schenking aan de kinderen

Je mag elk jaar een bedrag belastingvrij schenken aan je kinderen. Daarmee maak je niet alleen de ontvanger blij, je verlaagt daarmee ook je vermogen in box 3 en je bespaart op termijn erfbelasting. Voor schenkingen van ouders aan kinderen geldt dit jaar een fiscale vrijstelling van € 6.604 (voor overige schenkingen is dat € 3.244). Ook is er de verhoogde eenmalige schenkingsvrijstelling, voor volwassenen tot 40 jaar. De vrijstellingen lopen uiteen van € 26.881 tot € 105.302, afhankelijk van het bestedingsdoel.

4. Aan een goed doel doneren

Met giften aan erkende goede doelen kan je ook belasting besparen. Ze gelden als aftrekpost. Alle donaties tezamen mogen niet hoger zijn dan 1% van je verzamelinkomen, met een minimum van € 60. Ook geldt er een bovengrens van 10% van je inkomen.

5. Los schulden af

De rente over schulden is vaak een stuk hoger dan de spaarrente. Bovendien zijn schulden pas aftrekbaar van je vermogen boven een drempel van € 3.200 (of het dubbele als je een fiscaal partner hebt). Belastingschulden mag je hoe dan ook doorgaans niet aftrekken. Als het even kan, is het dus echt wijs je schulden zo snel mogelijk af te lossen.

6. Betaal hypotheekrente vooruit

De hypotheekrenteaftrek wordt sinds enkele jaren versneld afgebouwd. Dit jaar bedraagt het maximale aftrekpercentage nog 43%, volgend jaar 40%, waardoor je netto minder overhoudt. Bij sommige hypotheekverstrekkers is het mogelijk om je hypotheekrente vooruit te betalen. Je kunt dan profiteren van de hogere aftrek. Van de Belastingdienst mag je maximaal zes maanden hypotheekrente vooruit betalen.