Eindejaarstip voor automobilisten

Hieronder een aantal eindejaarstips voor automobilisten. Daarbij is zoveel als mogelijk uitgegaan van de plannen van het kabinet voor 2021.

Tip 1: bijtelling auto van de zaak

Een lagere bijtelling geldt gedurende een termijn van maximaal 60 maanden. Als je een auto van de zaak hebt met een lagere bijtelling die op kenteken is gezet in 2016, let dan op dat deze lagere bijtelling in 2021 verloopt. Vanaf dan geldt voor die auto een bijtelling van 25% en dus geen 22%. Dat verval van de lage bijtelling na 60 maanden geldt voor alle auto’s. Dus ook de volledig elektrische auto uit 2016 – die nu nog een 4%-bijtelling kent –, krijgt in 2021 na 60 maanden een hogere bijtelling.

Wordt de bijtelling voor jou in 2021 flink hoger, dan kun je overwegen de auto vanaf 1 januari 2021 aantoonbaar maximaal 500 kilometer privé te gebruiken, om zo de bijtelling te voorkomen.

Tip 2: btw-aangifte

Bij auto’s van de zaak die ook privé gebruikt worden, moet je in de laatste btw-aangifte van het jaar ook btw over het privégebruik betalen. De andere kant van de medaille is dat je door het jaar heen de btw op alle autokosten in aftrek kunt brengen, althans, als je de auto gebruikt voor btw-belaste omzet.

Overigens is – voor degenen die een eigen bedrijf hebben – de niet-aftrekbare btw in verband met het privégebruik een kostenpost voor je bedrijf en dus aftrekbaar van de winst.

Tip 3: elektrische auto’s

Als je van plan bent binnenkort een elektrische auto aan te schaffen, is het slim dit nog voor het einde van 2020 te doen. Want de bijtelling voor privégebruik van zakelijke elektrische auto’s gaat de komende jaren stijgen. De lage bijtelling geldt voor een periode van 60 maanden vanaf de datum van eerste toelating.

Tip 4: subsidie voor elektrische auto

Particulieren die een elektrische auto aanschaffen, kunnen hiervoor subsidie krijgen: € 4.000 voor nieuwe elektrische auto’s en € 2.000 voor occasions.

De subsidie is alleen bestemd voor particulieren, wat betekent dat de auto niet tot het ondernemingsvermogen mag behoren. Ondernemers kunnen de subsidie dus alleen krijgen als ze de auto privé aanschaffen. In dat geval kan men voor zakelijke kilometers € 0,19/km ten laste van de winst brengen.

Je kunt de subsidie alleen nog vanaf 2021 aanvragen, wees er daarom in januari snel bij zijn. Je kunt ook een gebruikte elektrische auto kopen. Die subsidie is namelijk nog wel volop beschikbaar.

Tip 5:  milieu-investeringsaftrek voor je milieuvriendelijke auto

Schaf je nog dit jaar een milieuvriendelijke auto aan, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA geldt voor een waterstofpersonenauto met een CO2-uitstoot van 0 gr/km. Het is nog niet bekend of de MIA ook in 2021 geldt voor milieuvriendelijke auto’s.