Einde stijging huizenprijzen in zicht?
Er is – misschien door het vaccin binnenkort ‘was’ – een coronacrisis. Door veel stilgevallen bedrijfsactiviteiten is dit natuurlijk ook een economische crisis. Doorgaans zullen dan ook huizenprijzen dalen, maar dat was dit keer niet het geval.
In de periode 2008 tot en met 2013 – toen de economie eerst door de kredietcrisis en daarna door de eurocrisis werd geraakt – volgden de huizenprijzen wel degelijk de conjunctuur. Maar door de lage rente, tientallen miljarden overheidssteun en een tekort aan goede woningen bleven nu de werkloosheid en het aantal faillissementen historisch laag en de huizenprijzen hoog. Flexwerkers en jongeren hadden het wel moeilijk, maar dat zijn normaal gesproken niet de belangrijkste partijen op de huizenmarkt.
Gebrek aan alternatieven
Dat de huizenprijzen hoog bleven, kwam onder meer door het gebrek aan alternatieven. Voor huishoudens die bovenmodaal verdienen, is de sociale huur praktisch ontoegankelijk en de vrije huursector is in Nederland klein en duur. Bovendien kunnen door de lage hypotheekrente kopers nu meer lenen. Daarnaast lijkt het erop dat de coronacrisis zelfs de vraag naar koopwoningen heeft aangewakkerd. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan goedverdienende doorstromers die groter willen wonen en eerder de stap naar een ander huis zetten vanwege de trend naar thuiswerken.
Vanaf volgend jaar daling
Maar nu verwachten analisten dat de vraag naar woningen toch zal gaan afzwakken. Zo gaat bijvoorbeeld Rabobank in zijn vooruitzichten voor volgend jaar ervan uit dat de vraag naar koopwoningen vanaf 2021 zal afnemen. Dat wordt mede bevestigd door andere tendensen. Zo wijzen cijfers van huurplatform Pararius.nl op de eerste prijsdalingen voor nieuwe huurders in de vrije huursector. Daarnaast staan in enkele studentensteden veel meer huizen te koop. Het zal, verwacht Rabobank, niet om een forse en structurele verzwakking van de huizenmarkt gaan, maar meer om een tijdelijke dip.