We gaan met zijn allen steeds duurzamer wonen. Het wordt ten eerste enorm door de overheid aangemoedigd dat we onze huizen energiezuiniger maken, maar ook de banken stimuleren dat volop. Want als je je huis duurzamer maakt, krijg je nogal eens een behoorlijke korting op de hypotheekrente: rond de 0,2%. Maand na maand bespaar je op die wijze geld.

De bank kan die korting ook goed geven, omdat ze weten dat een energiezuiniger huis simpelweg meer waard is. Voor huiseigenaren snijdt het mes aan twee kanten. Niet alleen verminderen je maandelijkse energiekosten, bovendien betaal je minder hypotheekrente.

EPC & Energie-index

Het moet natuurlijk wel worden gemeten, de energiezuinigheid van je huis, voordat de bank die korting geeft. De energiezuinigheid wordt uitgedrukt in de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) voor nieuwbouwwoningen en in de Energie-index voor bestaande woningen. Sinds 1 januari 2015 is de EPC-norm voor nieuwbouwwoning 0,4. Als je daar op of onder zit, zullen hypotheekverstrekkers vaak een korting op de hypotheekrente geven. Voor bestaande bouw dient je woning een Energie-index van 0,6-0,7 en lager te hebben, willen banken en andere hypotheekverstrekkers korting geven.

Gecertificeerde energieadviseur

De EPC berekening van je nieuwbouwwoning kun je opvragen bij de aannemer, makelaar of projectontwikkelaar. Een Energie-Index mag alleen opgesteld worden door een gecertificeerde energieadviseur.