Duurhuur hypotheek interessante ontwikkeling

Hypotheekverstrekkers hanteren doorgaans veel strengere inkomens- en vermogensnormen dan verhuurders. Het resultaat is dat huurders die de overstap naar een koopwoning met dezelfde of zelfs lagere woonlasten willen maken toch meestal nul op het rekest krijgen van de hypotheekverstrekker. Een nieuwe hypotheekvorm gaat daarin mogelijk verandering brengen.

Iedereen kent tegenwoordig wel iemand die een flinke huur betaalt, omdat diegene te veel verdient om in een sociale huurwoning te mogen wonen. Velen van hen zouden dolgraag willen verhuizen naar een vergelijkbare koopwoning met dezelfde of zelfs lagere woonlasten. Maar de hypotheekadviseur meldt dat die persoon niet in aanmerking komt voor de lening die daarvoor nodig is, ondanks een behoorlijk salaris. Nederland telt inmiddels zo’n 574.000 huishoudens die duur huren in de vrije sector. Drie op de vijf van die huishoudens besteden méér dan eenderde van het netto-inkomen aan huur. Maar ze kunnen op grond van de standaard leennormen de overstap niet maken van de vrije-huursector naar een koopwoning, omdat ze net te weinig verdienen volgens de leennormen voor hypotheken.

Duurhuur-hypotheek

Maar het gezond verstand zegt dat als je al jaren maandelijks bijvoorbeeld € 1.200 of meer aan huur ophoest, je dat bedrag ook kan betalen als maandlast voor een koopwoning. Zelfs als je volgens de regels maar € 800 van je inkomen mag gebruiken voor een hypotheek. Om in deze licht absurde situatie verandering te brengen zijn vier hypotheekaanbieders — Achmea, BLG Wonen, ING en Florius — dit jaar samen met de Vereniging Eigen Huis en Nationale Hypotheek Garantie een pilot gestart. In eerste instantie om duizend van deze ‘duurhuurders’ een hogere hypotheek te kunnen geven.

Gezond verstand

Want deze hypotheekverstrekkers vinden namelijk hetzelfde als wat het gezond verstand zegt. Namelijk dat huurders die langdurig in staat blijken te zijn maandelijks een hoge huur te betalen, zonder zich daarvoor in de schulden te hoeven steken, daarmee toch wel bewezen hebben de woonlasten te kunnen dragen. Daarmee is de duurhuur-hypotheek een interessante ontwikkeling, die misschien tot werkelijke veranderingen kan leiden op de overspannen huur- en koopmarkt voor woningen.