Van de Nederlanders die aanvullend pensioen opbouwen kijken sommigen aan het einde van de maand hoeveel geld ze over hebben. En stoppen dat in het extra pensioenpotje. Maar planmatigheid en discipline werken beter bij de opbouw van je extra kapitaal.

Als je inlegt wat je op dat moment over hebt, is dat natuurlijk al een stuk beter dan helemaal niets doen. Maar als je het op deze manier aanpakt, is de kans uiteraard groot dat je niet het kapitaal zal verwerven dat je nodig hebt voor een voldoende pensioen. Veel beter is om gedisciplineerd maandelijks (of per kwartaal of jaar) het benodigde bedrag opzij te zetten en in je pensioenpotje te storten. Want als je uitzoekt hoeveel geld je tekort komt voor een voldoende pensioen, weet je ook hoeveel je moet inleggen om dat doel te bereiken.

Zelf berekenen
Eerst stel je voor jezelf vast, eventueel samen met een financieel adviseur, welk bedrag je in de toekomst maandelijks of jaarlijks tekort komt voor een goed pensioen. Met deze tool kun je vervolgens – bij verschillende scenario’s – berekenen hoeveel je maandelijks moet inleggen om dat tekort weg te werken:

Fiscus betaalt mee
Bovendien betaalt de fiscus mee. Een groot gedeelte van het geld dat je opzij legt voor je pensioen krijg je terug van de belasting. Er zijn daarbij wel een aantal spelregels. Zo zit een maximum aan het bedrag dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk mag inleggen. Hoeveel dat is kan je hier berekenen.

Maandelijks inleggen
Als je gedisciplineerd periodiek geld inlegt met een automatische incasso voor een aanvullend pensioen weet je dat je potje geld voor later automatisch aangroeit. Je zet maandelijks een bedrag opzij dat je kunt missen. Dat bedrag is door het jaar heen gelijk. Door de discipline die een automatische incasso eigenlijk ‘van nature’ biedt, wordt het voornemen ook daadwerkelijk omgezet in geldelijke inleg voor de toekomst.

Aan het einde van ieder jaar kijk je of je het bedrag dat je maandelijks inlegt wil verhogen, verlagen of hetzelfde wil houden.

Als je maandelijks extra geld wil inleggen voor een aanvullend pensioen en je hebt nog geen automatische incasso, klik dan hier.

Heb je wel al een automatische incasso maar wil je die wijzigen, dan kan je hier klikken.