Vorig jaar werd in Nederland voor € 329 miljoen aan crowdfundleningen verstrekt. De populariteit van crowdfunding komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Banken zijn de laatste jaren voorzichtiger geworden, dus minder scheutig met het verstrekken van leningen aan ondernemers. Bovendien, als je bij je bank 0% rente krijgt, zijn de rentepercentages van rond de 7% die bij crowdfunding vaak worden geboden natuurlijk heel aantrekkelijk.

Naast de relatief hoge rente speelt ook nog de aanraakbaarheid een rol. Soms gaat het om ondernemers die je kent. Bijvoorbeeld omdat je ze uit je netwerk kent, misschien is het zelfs familie. Het klinkt allemaal mooi en sympathiek. Maar toch is een waarschuwing ook op zijn plaats. Want de ervaring leert dat lang niet ieder product of idee dat door een ‘crowdfunding-ondernemer’ wordt gelanceerd een succes is. Verder komt het nogal eens voor dat een ondernemer na een eerste crowdfunding-ronde meer geld nodig heeft voor de verdere uitwerking, en dan niet meer voldoende financiering bij elkaar krijgt.

Spreiden over meerdere crowd funding projecten

Ook de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten om voorzichtig te zijn als het om crowdfunding gaat. AFM vindt dat je niet meer dan maximaal 10% van je vermogen zou moeten investeren in crowdfunding-initiatieven. Verder vindt AFM dat je dan ook zou dienen te spreiden over meerdere projecten. Zo ben je minder vatbaar voor een faillissement van een crowdfunding-onderneming waarin je geïnvesteerd hebt. Die faillissementen komen zeer regelmatig voor. Want uiteraard heeft niet iedere ondernemer het gouden product of idee. Wees daarom alert en als je toch wat in crowdfunding-projecten wilt investeren: spreid je risico’s.