Er zijn gelukkig nog veel Nederlanders bij wie het salaris gewoon doorloopt. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg landgenoten die in de financiële problemen zijn gekomen. Mocht het nu zo zijn dat de betalingen van de hypotheek van je huis in gevaar komen, dan hieronder enkele praktische tips.

Veel hypotheekverstrekkers zinnen op hulp voor klanten die in de problemen zijn gekomen of die binnenkort door de coronacrisis in financiële nood komen te verkeren. Zo wordt er door hen gedacht aan het aanbieden van een tijdelijke stop als het gaat om het betalen van de rente en aflossing. Sommige hypotheekverstrekkers denken aan drie maanden uitstel, andere overwegen voor hun klanten zelfs een langere periode van uitstel. Wil je hier meer over weten? Op de website van de Consumentenbond staat een overzicht van de maatregelen per hypotheekverstrekker. Denk er wel om dat uitstel geen afstel betekent!

Mocht je nou al problemen hebben of voorzien met je hypotheekbetalingen, dan is een ding echt verstandig; neem onmiddellijk contact op met je hypotheekverstrekker (of financieel adviseur). Iedereen begrijpt dat het voor velen nu – financieel – moeilijke tijden zijn. Er is dus alom welwillendheid en begrip. Zo hebben hypotheekverstrekkers, banken en verzekeraars met minister Stientje van Veldhoven (Wonen) afgesproken tot 1 juli geen woningen gedwongen te verkopen als de eigenaar de hypotheek niet kan betalen.

Hypotheekverstrekkers zijn niet opeens filantropische instellingen geworden….

Maar laat dat je geen zand in de ogen strooien. Ten eerste zul je bij je hypotheekverstrekker moeten aantonen waarom je in de financiële problemen bent gekomen of denkt te komen. Zzp-ers die bijvoorbeeld in de horeca of in een kledingwinkel werkzaam zijn, hoeven natuurlijk niet heel veel uit te leggen. Andere zzp-ers moeten misschien meer moeite doen om hun hypotheekverstrekker ervan te overtuigen dat hun opdrachtenportefeuille is opgedroogd. Met andere woorden, je hypotheekverstrekker zal je niet zomaar uitstel van hypotheekbetalingen geven. Je moet wel een en ander over je situatie kunnen aantonen.

Beeldgesprek

Als je in problemen komt en niets doet, zullen de aanmaningen hoe dan ook gewoon binnenkomen. Dat kost sowieso dan al extra geld. Als je nu contact opneemt en je situatie goed uitlegt en voldoende kunt aantonen, zijn er doorgaans zeker afspraken te maken met je hypotheekverstrekker. Bel daarom bij betalingsmoeilijkheden vandaag nog. Met veel hypotheekverstrekkers kun je bovendien nu – om elkaar werkelijk ‘in de ogen te kijken’ tijdens zo’n gesprek – ook een beeldgesprek voeren.