Betalen met smartphone en andere wearables zet door

Een paar jaar geleden was betalen met je smartphone, smartwatch of andere wearable nog marginaal vergeleken met contactloos betalen – zonder te pinnen – met je pas. Maar mede door corona is dit fors toegenomen. Op dit moment wordt al 16% van alle contactloze betalingen in Nederland uitgevoerd met een smartphone, smartwatch of andere wearable. Deskundigen denken dat we de betaalpas in de toekomst steeds minder gebruiken.

Dat komt ook omdat steeds meer mensen een telefoontoestel hebben dat geschikt is voor contactloze betalingen. Ook worden apps die contactloze betalingen mogelijk maken, zoals Google Pay en Apple Pay, steeds breder beschikbaar. En er komen steeds meer andere ‘devices’ waarmee je kunt betalen. Bijvoorbeeld ringen en armbanden of zelfs zonnebrillen met de benodigde chips erin verwerkt. Het voordeel van die betaalmiddelen is dat je ze in principe altijd bij je draagt.

Geen limiet meer nodig

Voorheen had je met betalingen met de hierboven genoemde devices bovendien een financiële limitering. Vanaf een bepaalde limiet had je dan alsnog je betaalpas nodig. Die tijd is voorbij door de technologische vooruitgang. Nu hoef je na overschrijding van de limiet alleen nog de pincode in te tikken. Je betaalpas is dan niet meer daarbij nodig.

Ook ouderen vinden het interessant

Doorgaans zijn ouderen bij nieuwe technologische ontwikkelingen niet de ‘early adapters’, maar bij contactloos betalen – al dan niet met je pas – is dat anders. Want vooral deze groep gaat sinds de coronacrisis steeds vaker over op contactloos betalen. Ouderen vinden deze betaalvorm prettig, omdat het voor hen veiliger voelt. Ze vinden het onder meer heel prettig dat bij contactloos betalen er minder gelegenheid is om een pincode af te kijken. Daarnaast vinden ouderen het soms ook prettig dat ze hun pincode bij contactloos niet hoeven te onthouden.

Enige nadeel

Er is alleen wel een ‘gevaar’ bij contactloos betalen, je ‘voelt’ toch minder dat je geld uitgeeft dan wanneer je daadwerkelijk een pincode moet invoeren. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die contactloos betalen 30% meer uitgeven. Dat geldt vooral voor jongeren. Deskundigen, zoals financieel psychologen, raden daarom aan een app te gebruiken bij contactloze betalingen. Want dan krijg je vaak meldingen van je betalingen, waardoor je inzicht en grip houdt op je betalingsgedrag.