Broodfonds; alternatief arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als het pensioenakkoord doorgaat, krijgen ondernemers straks de verplichting om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Vaak zijn dergelijke verzekeringen erg duur. Er is echter een voordelig alternatief, het broodfonds.

Veel zzp’ers zijn geen fan van de verplichting tot het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Aan de andere kant is het ook niet zo’n gek idee van de overheid om zelfstandigen tegen zichzelf te beschermen. Immers, 80% van de zelfstandig ondernemers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Terwijl de financiële gevolgen gigantisch kunnen zijn wanneer je als zelfstandige vanwege ziekte langere tijd uit de running bent.

Betaalbaar alternatief

Er is wel een goed en betaalbaar alternatief, dat bij steeds meer zelfstandigen op de radar staat: het broodfonds. Inmiddels leggen al tienduizenden Nederlanders geld in bij een van de inmiddels honderden broodfondsen, en zijn zo verzekerd voor mindere tijden. Maar wat is een broodfonds?

Iedere maand geld inleggen

Een broodfonds is een samenwerkingsverband waarbij een groep zzp’ers iedere maand geld inlegt. Als je ziek wordt en het duurt langer dan een maand, krijgt je uit de door alle deelnemers opgebouwde pot met geld een maandelijks bedrag om in het levensonderhoud te voorzien. Je bent dus eigenlijk met de andere zzp’ers in je broodfonds elkaars financiële vangnet. Maximaal kun je bij ziekte twee jaar een beroep doen op een broodfonds.

Kosten

Doorgaans ben je bij een broodfonds € 225 aan inschrijfkosten kwijt. Dit geld is dan bedoeld voor de coöperatie Broodfondsmakers, die broodfondsen bijstaat en de administratie voert, en verder maandelijks € 10 contributie voor lidmaatschap van deze organisatie. Daarnaast stort je elke maand geld op je eigen broodfondsrekening, waarmee de uitkeringen betaald kunnen worden. De hoogte van de inleg hangt samen met het bedrag dat je zelf ontvangt als je ziek wordt: hoe meer je inlegt, hoe meer je krijgt.

Minimale inleg

De minimale inleg is € 43,75 (inclusief die € 10 contributie). Dit geeft recht op een maandelijkse uitkering bij ziekte van € 750 euro. De maximale inleg bedraagt € 122,50 en dan kun je rekenen op een maandelijkse uitkering van circa € 2.500. Dat is al met al een stuk voordeliger dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering, waarvoor je al gauw minimaal € 200 per maand moet betalen. Bovendien komen je maandelijkse betalingen niet op een grote hoop, maar op je eigen broodfondsrekening. Verlaat je het fonds, dan wordt het saldo op je privérekening teruggestort.