Binnenkort ook betalen voor spaartegoeden onder de €100.000,-?

Vanaf juli moeten zakelijke en particuliere klanten van Rabobank die meer dan € 100.000 op hun rekening hebben staan daar 0,5% rente over betalen. Rabobank is de 6e bank die deze stap zet. De grote vraag is wanneer spaarders met tegoeden onder de € 100.000 ook moeten gaan betalen voor het stallen van hun geld.

Bij de Volksbank – waar SNS, ASN Bank en RegioBank onder vallen – moeten spaarders al sinds 1 april rente betalen over hun tegoeden boven de € 100.000. Bij ING en Triodos geldt hetzelfde vanaf 1 juli. En bij ABN Amro gaat de grens op dezelfde datum naar € 150.000. Wanneer zetten banken de volgende stap, vragen steeds meer Nederlanders zich af.

Consumentenbond
Na de eerdere aankondiging van ING om negatieve rente te rekenen over spaartegoeden boven € 100.000, zei de Consumentenbond dat dit nog niet heel veel mensen treft. Maar als dit bedrag onder de ton komt, raakt het wel degelijk een grote groep mensen, werd eraan toegevoegd. Gemiddeld hebben Nederlanders zo’n € 40.000 spaargeld. Om het mogelijk te maken negatieve spaarrente te kunnen opleggen, veranderden ING, Rabobank en Triodos op 1 juli vorig jaar hun voorwaarden al. ABN Amro deed dat zelfs al eerder, op 1 april 2020. Kenners van de rentemarkt denken dat het niet de vraag is of, maar wanneer banken spaartegoeden onder de ton met negatieve rente gaan belasten. Hoewel ze ook huiverig zijn voor een dergelijke stap.

In een oude sok, of beleggen
Want uit een enquête blijkt ook dat 80% van de consumenten haar of zijn spaargeld wil verplaatsen wanneer de spaarrente negatief wordt. Een kwart van de mensen stapt dan over naar een bank die nog wel wat rente betaalt (de grote vraag is natuurlijk wel waarheen als steeds meer banken negatieve rente rekenen). En een op de vijf mensen gaat het geld dan van de bank halen, om het in cash te bewaren. En een groeiend deel van de volwassen Nederlanders, nu circa 11%, gaat liever beleggen dan het geld te zien verdampen op de bank.