Was het een dure maand, december? In het nieuwe jaar wat zuiniger leven is voor velen een idee dat aanspreekt. Nu heeft iedereen natuurlijk weer andere ‘posten’ waarop wat bezuinigd kan worden. Maar een aantal vuistregels zijn wel te geven.

Hoe staat het met je verzekeringen?

Veel Nederlanders blijken in meer of mindere mate over verzekerd te zijn. Sommigen hebben een voortdurend doorlopende reisverzekering, terwijl ze zelden op reis gaan, een ander heeft een veel te dure inboedelverzekering. Het loont echt de moeite al je verzekeringen eens na te lopen en zo te zien of ze wel allemaal nodig zijn. Hieronder de verplichte verzekeringen, die je dus niet kunt opzeggen.

  • Voor automobilisten, motorrijders en brom- en snorfietsers is een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) verplicht.
  • Ziektekostenverzekering, al dan niet collectief.
  • Opstalverzekering als eigenaar woning.

Creditcard

Gebruik je je creditcard eigenlijk wel? Zo niet, zeg hem op. Doe hem ook de deur uit als je te vaak op krediet koopt met de kaart. Ten eerste kom je makkelijker in de verleiding om te kopen als je een creditcard hebt. En rood staan is peperduur met creditcards.

Minder uitgaven aan je huis

Als je tijdig en met redenen omkleed bezwaar maakt tegen de WOZ-aanslag heb je vaak een behoorlijke kans op een verlaging van deze belasting.

Hypotheek

Vooral als je je hypotheek al voor een belangrijk deel hebt afgelost, kan extra boetevrij aflossen lonend zijn. Ten eerste geldt door de wet Hillen dat als de eigen woningschuld gering is ook de bijtelling van het eigen woning forfait komt te vervallen. En er is een goede kans dat je bank een lagere opslag berekent over je hypotheek als het resterende hypotheekbedrag laag is.

Energielasten

Hier geldt dat de kost voor de baat uitgaat: isoleren. Maar als je investeert in goede isolatie van je huis zal je dat gelijk in lagere energiekosten terugzien.

Belastingen en toeslagen

Heb je grondig uitgezocht of je in het licht van je inkomen en situatie voor toeslagen in aanmerking komt? Denk dan aan bijvoorbeeld zorgtoeslag, huursubsidie, toeslagen voor het kind, enzovoort.

Nog een andere tip: veel mensen denken dat het slim is om een belastingteruggave maandelijks terug te laten betalen en dit dus over het jaar uit te smeren. Maar als je de teruggave in één keer ontvangt, krijg je van de Belastingdienst een rente die hoger is dan wat je nu bij een bank krijgt.

Leningen

Vaak worden hoge rentetarieven gevraagd voor persoonlijke leningen en rood staan. Ga eens na wat je aan leningen en rood staan hebt uitstaan. Heb je een aantal leningen lopen, voeg ze dan samen door een goedkopere lening voor het hele bedrag af te sluiten en de andere leningen af te lossen.

Voordelig op vakantie

Als je vakanties niet per se heel lang van tevoren hoeft te boeken, kan een last minute boeking je veel geld schelen. Als je wel langer van tevoren wilt boeken – om alles alvast goed geregeld te hebben -, denk dan eens aan woningruil. Voor je het weet zit je in een geweldig huis in Frankrijk terwijl de ‘ruilfamilie’ in jouw huis in Nederland vakantie viert.