Gemiddeld betaalt een autorijder nu bijna € 700,- per jaar voor een WA-autoverzekering. Een verhoging van meer dan 21% van de gemiddelde jaarpremie in twee jaar tijd. Maar er zijn mogelijkheden om de kosten voor je verzekering te drukken.

1. Beperk dekking autoverzekering bij oudere auto

Een WA-verzekering is natuurlijk voor iedere automobilist verplicht. ‘Daarbovenop’ kun je dan nog een beperkt casco-, een volledig-casco of een allriskverzekering afsluiten. De meeste automobilisten sluiten bij de aankoop van een nieuwe auto een volledig cascoverzekering af en laten dat vervolgens zo. Echter, als je auto zes jaar of ouder is, is het doorgaans goedkoper om over te stappen naar een beperkt cascoverzekering, omdat de waarde van je auto fors is gedaald. En een WA-verzekering is vaak meer dan voldoende aIs je auto ouder is dan tien jaar. Omdat de premie van een volledig casco- of allriskverzekering en de uitkering bij schade niet meer in verhouding tot elkaar staan. Daarbij moet wel als aantekening worden gemaakt dat als je auto nog steeds een forse nieuwwaarde heeft of wanneer je de auto met een lening hebt gekocht het misschien verstandiger is om de volledige cascoverzekering te handhaven.

2. Wellicht een lagere premie na verhuizing

Het kan slim zijn met je verzekeraar in contact te treden als je verhuisd bent. Want de premie van je autoverzekering is niet alleen gerelateerd aan de waarde van de auto, maar ook aan je woonplaats. Immers, als er in de omgeving waar je woont veel auto-inbraken of auto-ongelukken zijn gaan de premies omhoog. Zo zijn bijvoorbeeld Maastricht, Den Haag, Den Bosch en Amsterdam relatief duur. Het voordeligst zijn Leeuwaren, Groningen en Assen. Maar zelfs als je binnen een stad verhuist naar een ander postcodegebied kan dat uitmaken in premie.

3. Ieder jaar verzekeringspremies vergelijken

Verzekeringspremies veranderen voortdurend. Het is daarom lonend om ieder jaar voor je polis wordt verlengd verzekeringen met elkaar te vergelijken. Let bij het vergelijken wel op de no-claimkortingen, die kunnen oplopen tot wel 80%. Want er zijn verzekeraars die minder korting bieden, maar wel een lagere premie bieden dan verzekeraars die met forse no-claimkortingen stunten. Let dus bij je prijsvergelijking op het bedrag dat je uiteindelijk moet betalen.

4. Uit eigen zak kleine autoschade betalen

Hoe meer schadevrije jaren je als automobilist opbouwt, hoe hoger de korting op je premie. Dat werkt twee kanten op. Als je schade claimt bij je verzekeraar keert deze uit als alles goed is. Maar je daalt natuurlijk gelijk op de lijst van schadevrije jaren, waarna de premie stijgt. Het kan daarom wijs zijn een kleine schade zelf te betalen.

5. Slim om no-claimbeschermer af te sluiten?

Bij sommige autoverzekeraars kun je een no-claimbeschermer afsluiten. Daarmee dek je jezelf in tegen een premieverhoging als je een keer schade claimt. Dat lijkt aantrekkelijker dan het is. Want de schade wordt wel geregistreerd in een centrale database voor schadevrije jaren. Blijf je bij je huidige verzekeraar, dan heb je daar geen last van. Maar als je wil overstappen, kun je alsnog worden geconfronteerd met een hogere premie. Houd hier rekening mee voor je zo’n extra dekking afsluit.