Nu de spaarrente steeds verder daalt, stappen meer en meer mensen over naar beleggen in aandelen. Waar moet je op letten als je voor het eerst gaat beleggen in aandelen?

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat beleggen op de langere tot lange termijn een behoorlijk gemiddeld jaarrendement kan opleveren. Echter, bij het beleggen in aandelen zijn wel een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden. De 2 belangrijkste, de beleggingshorizon en de deskundigheid, lichten we hieronder verder toe.

Beleggingshorizon

Aandelen boeken op de middellange tot lange termijn doorgaans een behoorlijk gemiddeld rendement. Maar er zijn ook schommelingen op de financiële markten. Als je geld liquide moet maken – voor bijvoorbeeld de reparatie van je auto – door aandelen te verkopen, dan is dat niet zo’n goed idee. Het zal je maar net gebeuren dat wegens negatief sentiment de beurzen gedaald zijn en je beleggingen, die op zichzelf wellicht met beleid zijn geselecteerd, in koers zijn gedaald. Als je dan je geld nodig hebt, is er geen tijd voor herstel en rendement in de toekomst. Beleg daarom altijd met geld waar je de komende jaren, zeker 3-5 jaar, niet bij hoeft. En het beste is om te beleggen met een horizon die nog wat ruimer is: 5-10 jaar.

Deskundigheid

Als je je geld stalt op een spaarrekening of een andere rentedragende rekening is specifieke kennis eigenlijk niet noodzakelijk. Het zijn redelijk eenvoudige producten. Maar als je gaat beleggen in aandelen is een bepaalde mate van deskundigheid wel noodzakelijk. Alleen al om te bepalen welke aandelen of fondsen goed bij jouw passen. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Alleen al in Nederland is er de keuze tussen honderden beursgenoteerde aandelen en beleggingsfondsen. In Europa gaat dat al gauw over duizenden. Zo zijn er aandelen van jonge, kleine bedrijven en aandelen van bedrijven die een enorme omzet hebben en al decennia lang bestaan. Of aandelen die een heel volatiel, beweeglijk, koersverloop hebben en een potentieel hoog rendement. En aandelen die een veel rustiger en tevens bescheidener koersverloop hebben. Enzovoorts. Om te beoordelen welke aandelen of fondsen passen bij je beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid komt wel heel wat kijken. Natuurlijk kan je die deskundigheid verwerven door bijvoorbeeld een beleggingscursus te volgen. Een andere mogelijkheid is om het beleggen uit handen te geven aan een deskundige partij, zoals een betrouwbare vermogensbeheerder. Ga in ieder geval niet zelf onvoorbereid aan de gang met beleggen in aandelen.