Banken doen moeilijk over meeverhuizen

Met de momenteel stijgende hypotheekrente als gegeven vinden huizenkopers het natuurlijk vaak zeer wenselijk hun huidige lage hypotheekrente mee te verhuizen naar hun nieuwe koopwoning. Maar niet alle banken werken hieraan mee. Vereniging Eigen Huis eist dat dit verandert.

De hypotheekrentes zijn begin 2023 zo’n 3% hoger dan een jaar eerder. Het is dan vaak heel voordelig om de lage rente mee te verhuizen naar je volgende huis. Je hypotheek loopt dan door bij dezelfde aanbieder. Maar huizenkopers met een resterende rentevaste periode korter dan tien jaar die bovendien maximaal moeten lenen voor de aankoop van hun nieuwe woning, krijgen nogal eens nul op het rekest als ze hun hypotheekrente willen meeverhuizen. Dat komt door het feit dat wanneer de rentevaste periode korter is dan tien jaar banken bij de beoordeling van de hypotheekaanvraag dienen uit te gaan van een fictieve rente van 5%. Dit is een regel van toezichthouder AFM. Het gevolg is dat de klant opeens minder kan lenen dan wanneer het bestaande rentecontract gewoon wordt voortgezet. Veel banken wijzen de aanvraag dan af. De klant moet vervolgens een geheel nieuwe hypotheek afsluiten tegen de actuele hypotheekrente. Waardoor nogal eens de maandlasten met wel honderden euro’s stijgen.

Oplossing

Geldverstrekkers kunnen in deze situatie een oplossing bieden in de vorm van rentemiddeling. ING, Aegon en Woonfonds doen dat. Maar andere geldverstrekkers nog niet. Vereniging Eigen Huis vindt het beneden de maat dat de meeste banken in dit geval nalaten om klanten te helpen met een voordeliger rentecontract, terwijl dat met rentemiddeling binnen de regels heel goed mogelijk is. Daarnaast is Eigen Huis geïrriteerd dat de voorwaarden bij geldverstrekkers waar het wel mogelijk is om met rentemiddeling een voordeliger contract af te sluiten niet altijd even helder zijn. Bij sommige geldverstrekkers mogen klanten bijvoorbeeld de rente meenemen als hun oude woning nog niet is verkocht, bij andere niet. En de maximale termijn tussen het aflossen van de oude hypotheek en het ondertekenen van de nieuwe hypotheekakte loopt uiteen.

Niet op orde

Bovendien hebben sommige geldverstrekkers hun acceptatieproces niet op orde. Zo weet niet elke medewerker wat de voorwaarden van de verhuisregeling zijn. Ook duurt het afhandelen van aanvragen soms heel lang, omdat de systemen dit niet goed aankunnen.

 Let als consument in ieder geval hierop als je gaat verhuizen en je jouw oude rente wilt meenemen:

– Verdiep je geruime tijd tevoren in de voorwaarden van je geldverstrekker.

– Pluis goed uit wanneer je uiterlijk aan je geldverstrekker moet laten weten dat je jouw rente wilt meenemen.

– Neem in de koopovereenkomst van je nieuwe huis een langer voorbehoud van financiering op, circa acht weken bijvoorbeeld.