Met welke geldzaken moet je als ouder rekening houden als je kind het huis uit gaat? Om te gaan studeren bijvoorbeeld. Hieronder een aantal handige tips waarmee je je kind kan helpen om financieel verstandig om te gaan met zelfstandigheid.
1. Zorg voor een begroting of budget
Ten eerste is het natuurlijk heel belangrijk een overzicht te hebben van de verwachte inkomsten en kosten van je kind. Het is daarom een goed idee haar of hem te helpen met het maken van een begroting en het bijhouden van een boekhouding. Helemaal slim is als zij of hij in het begin een huishoudboekje bijhoudt. Zo krijgt je kind inzicht in waar haar of zijn geld heen gaat.
2. Ga je verzekeringen na
Tot hun 18e zijn kinderen voor de zorgkosten gratis met de ouders meeverzekerd. Vanaf hun 18e moeten ze echter wel premie betalen. Echter, als je kind gaat studeren mogen ze nog wel op jouw polis blijven staan. Er zijn voor studenten vaak trouwens ook wel goedkope zorgverzekeringen. Ga wel na of die goedkope zorgpolis goed past. Studenten hebben bovendien recht op zorgtoeslag. Check daarnaast je aansprakelijkheidsverzekering en je doorlopende reisverzekering. Als je dochter of zoon gaat studeren, is zij of hij doorgaans nog bij jou verzekerd als het gaat om aansprakelijkheid en reizen.
3. Zet abonnementen over
Vergeet ook niet dat je kind nu op eigen benen dient te staan. Bijvoorbeeld als het om de abonnementen gaat voor de telefoon, tijdschriften, de krant, de sportschool of sportclubs. Zet die tijdig over naar je dochter of zoon.
4. Een studiebijdrage: maak duidelijke afspraken
Het is uiteraard ook een goed idee om duidelijk af te spreken met wat voor bedrag je iedere maand bijdraagt aan de studie van je kind. De overheid gaat er ervan uit dat ouders in principe een deel van de studiekosten betalen. Het hangt af van je inkomen hoe groot dat bedrag is. Een goed idee kan ook zijn om af te spreken dat je bepaalde dingen betaalt voor je studerende kind. Zoals collegegeld, boeken en huur. Dat geeft duidelijkheid. Je dochter of zoon weet dan dat zij of hij zelf dient zorg te dragen voor de rest van de kosten.
5. Als er is gespaard voor de studie
De ervaring leert dat veel ouders op een speciale spaarrekening sparen voor hun kinderen. Vaak krijgt een kind dan als het 18 jaar wordt of gaat studeren toegang tot de rekening. Het is dan verstandig om met je kind te bespreken hoe zij of hij deze spaarpot wil gebruiken. En of zij of hij de rekening zelf beheert of dat je dat samen doet.
6. Aanvullende beurs
Al enige tijd, sinds 2015, krijgen studenten geen basisbeurs meer. Je kind kan wel, afhankelijk van jouw inkomen, een aanvullende beurs krijgen. Die aanvraag voor een aanvullende beurs doe je bij DUO. Tegelijkertijd met een aanvraag voor studiefinanciering. DUO vraagt dan informatie over je inkomen op bij de Belastingdienst.
7. Schenken, kijk naar de regels
En er is altijd de mogelijkheid voor ouders en grootouders om hun kinderen geld te schenken. Bijvoorbeeld voor een studie. Daarvoor zijn verschillende regels. Vraag die na als je een schenking aan je kind overweegt.