Wees alert op beleggingsfraude

Veel mensen bekruipt de gedachte als ze lezen over oplichting met beleggingen: dat overkomt mij niet. Maar helaas, ook verstandige, slimme mensen kunnen soms in dit soort fraude trappen. Vorig jaar raakten Nederlandse consumenten miljoenen euro’s kwijt door oplichting met beleggingen. Hoe kan je nou voorkomen dat je in dit soort, vaak heel geraffineerde trucjes trapt. Hieronder een aantal tips.

1. Te mooi om waar te zijn

Nogal eens komen dit soort types bovendien met onwaarschijnlijke, ‘risicoloze’ rendementen op de proppen. Maar dergelijke beleggingen bestaan simpelweg niet. Dus, als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het ook niet waar.

2. Beleggingen die je niet begrijpt, niet doen

Een goed uitgangspunt is altijd: beleggen in zaken die je zelf begrijpt. Is de aangeboden beleggingsconstructie ingewikkeld, of fuzzy? Begin er dan ook maar niet aan.

3. Website AFM

Vind je desalniettemin een beleggingsaanbod interessant, dan kun je altijd bij de Nederlandse beurswaakhond AFM de aanbieder controleren met de tool ‘Check je aanbieder’.

4.  Zelf googelen

Uiteraard is het ook altijd zinvol zelf op internet even te zoeken naar wat er bekend over de aanbieder en de aangeboden beleggingen.

5. Onduidelijke kosten, alarmsignaal

Als er gevraagd wordt om geld over te maken voor onduidelijke kosten die de aanbieder zou maken, of als er geld via zogenaamde moneytransfer-systemen dient te worden overgemaakt: alle alarmsignalen gaan af.

6. Wees alert als er druk wordt uitgeoefend

Zodra er wordt geschermd met de ‘laatste mogelijkheid om geld in te leggen’, omdat anders ‘de kans verkeken is’, weet je eigenlijk al dat het om oplichting gaat. Normale, gezonde beleggingskansen zijn niet opeens ‘op’ of verdwenen. Bovendien, verstandig beleggen doe je voor de langere termijn.

7. Geef niet te snel persoonlijke gegevens

Zodra er wordt geschermd met de ‘laatste mogelijkheid om Sowieso is het altijd verstandig om voorzichtig te zijn met het verstrekken van je persoonlijke gegevens. Wees bovendien extra alert als je eerder de dupe bent geweest van oplichting. Want oplichters spelen elkaar lijsten toe met namen van slachtoffers van oplichting.

8. Toch slachtoffer?

Als je onverhoopt toch het slachtoffer bent geworden van beleggingsfraude, meld het direct bij de AFM of de Fraudehelpdesk.