Steeds meer Nederlanders zien af van hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek was decennialang een van de belangrijkste fiscale presentjes voor miljoenen Nederlandse huishoudens. De Nederlandse overheid wil eigenlijk al jaren af van deze kostenpost voor de staatshuishouding. Stap voor stap wordt daarom de hypotheekrenteaftrek afgebouwd. Maar door de ultra lage rente ontstaat er een nieuwe situatie: steeds meer huizenkopers zien nu al af van de hypotheekrenteaftrek. Om daarmee veel meer vrijheid te verwerven in de financiële huishouding rond hun huis.

Immers, de rente van nieuwe hypotheken mag sinds 2013 alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost via een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Belastingvoordeel is natuurlijk bijna altijd aantrekkelijk. Maar het keurslijf waarin huizenbezitters sinds 2013 worden gedwongen, bevalt steeds minder. Nu zelfs bij hypotheekleningen die voor dertig jaar rentevast worden afgesloten de tarieven al onder de 2% duiken, ontstaat er een nieuwe situatie. Want des te minder rente je betaalt, des te minder rente je ook kunt aftrekken van de belasting.

Andere afweging

Daarom maken steeds meer huizenkopers een andere afweging: ze wegen het belastingvoordeel – dat bij de huidige lage rente steeds minder wordt – tegen de vrijheid als je bij je hypotheeklening niet meer door allerlei voorwaarden bent beknot. Vooral de verplichting tot aflossing van de hypotheeksom volgens een vast stramien wordt als knellend ervaren. Wanneer je afziet van die renteaftrek, heb je – uiteraard in overleg met je hypotheekverstrekker – veel meer vrijheid om je eigen tempo van aflossing te kiezen of om de aflossing achterwege te laten.

Neem contact op met je hypotheekverstrekker

Als je interesse hebt in het – deels – aflossingsvrij maken van je hypotheek, door af te zien van de renteaftrek, is het verstandig dit eerst met je financieel adviseur en je hypotheekverstrekker te bespreken. Het hangt namelijk van ieders persoonlijke situatie af of afzien van de hypotheekrenteaftrek wijs is of niet.