Het is altijd slim om tegen het einde van het jaar nog even je fiscale situatie na te lopen. Want nu kun je nog eventueel een aantal zaken regelen of naar voren halen en daarmee financieel voordeel behalen.

Tip 1. Overzicht brengen in je financiën

Iedereen weet het, wees georganiseerd als het gaat om financiële zaken. Zorg voor duidelijkheid en overzicht. In de realiteit schiet dat er wel eens bij in natuurlijk. Maar waar is: pas als je dat overzicht hebt, weet je waar mogelijk voordeel valt te behalen. Dat overzicht is tegenwoordig door allerlei hulpmiddelen wel steeds makkelijker te verkrijgen. Als je met DigiD gegevens ophaalt, krijg je al heel veel informatie over de financiële situatie van je huishouden. Maak daarnaast een gratis account aan op MijnGeldzaken.nl. Daar kun je eenvoudig een financieel plan maken.

Tip 2. Schenkingsvrijstellingen benutten

Als je vermogen hebt, kun je overwegen om de schenkingsvrijstellingen in 2019 nog te benutten.

Tip 3. Dit jaar nog die dure aankoop doen

Een dure aankoop die je heel serieus overweegt, kun je beter nog dit jaar doen. Want als je aankoop niet onder box 3 vermogen valt, bespaar je daarmee ongeveer 1,7% belasting als je vermogen hoger is dan € 30.360 (inclusief partner € 60.720).

Tip 4. Vooruitbetalen van kosten voor 2020 

Kosten voor volgend jaar alvast vooruitbetalen kan voordelig zijn. Dat geldt vooral voor aftrekbare kosten als je volgend jaar een lager inkomen hebt. Want dan kun je deze kosten in 2019 tegen een hoger tarief aftrekken. Verder kan het bundelen van bepaalde kosten interessant zijn. Voor sommige kosten, zoals zorgkosten, scholingskosten en giften, gelden drempels. Pas als je deze drempel passeert mag je ze aftrekken. Als je dit soort kosten en giften in één jaar bundelt, neemt de kans toe dat je ze mag aftrekken.

Tip 5. Voor pensioen sparen met een lijfrente

Als je nog dit jaar spaart door een lijfrente te kopen, betaal je over de waarde van de lijfrente geen belasting in box 3. In MijnGeldzaken.nl kun je uitzoeken wat het directe belastingvoordeel van een lijfrente is voor jou.

Tip 6. Los af op je hypotheek

Met de huidige historisch lage rente hoef je geen financieel genie te zijn om te voorspellen dat het rendement dat je op je spaargeld maakt mogelijk lager is dan de hypotheekrente die je betaalt. Dan kan het natuurlijk interessant zijn om als je spaargeld hebt een deel – doorgaans geldt een maximum dat je per jaar mag aflossen – van de hypotheek af te lossen.

Tip 7. Vooruitbetalen hypotheekrente

Bij sommige hypotheekverstrekkers mag je je hypotheekrente vooruitbetalen, maximaal 6 maanden. Dit kan mogelijk voordeel opleveren bij de te betalen belasting in box 3.

Tip 8. Goede doelen

Giften die je toch al overweegt te doen, kun je mogelijk voordeliger nog dit jaar doen. Omdat je ze wellicht tegen een hoger tarief kan aftrekken dan volgend jaar. Overigens kun je alleen giften aftrekken als je in totaal met je giften boven de 1% van je verzamelinkomen in dat jaar uitkomt. Dat is trouwens ook weer anders als het om periodieke giften gaat. Dat zijn giften die contractueel voor minimaal vijf jaar vastliggen en daarvoor geldt geen drempel.

Tip 9. Onderzoek je aftrekposten

Pas als je echt goed weet wat aftrekbaar is, kun je maximaal voordeel behalen. Vaak zijn er regels verbonden aan mogelijke aftrekposten. Zo dien je bij een leaseauto de rittenadministratie goed bij te houden. Of als je een langdurig zieke huisgenoot vaak naar het ziekenhuis rijdt, kan dat wellicht ook een interessante aftrekpost vormen, mits je die ritten goed administreert. Met andere woorden, informeer je over aftrekposten en doe wat nodig is om ze te kunnen toepassen.