7 tips om te besparen op je energierekening

Dat de gastarieven waarschijnlijk vanaf volgend jaar fors hoger worden, hebben we al kunnen vernemen in de media. Daarmee stijgt ook de energierekening. Veel Nederlanders maken zich zorgen over de stijgende energietarieven. Kunnen we iets doen om toch die rekening wat onder controle te houden?

1. Neem een vast energiecontract

Door je langere tijd – zo’n 3 tot 5 jaar – te verbinden aan een energieleverancier kun je vaak een behoorlijke korting krijgen. Ook kan het aantrekkelijk zijn dat als de energieprijzen verder stijgen je met je vaste contract en prijs beter af bent dan met een variabel contract. Het omgekeerde is dan natuurlijk ook waar, als de energieprijzen dalen, profiteer je niet als je een langjarig contract hebt afgesloten.

2. Overstappen naar een andere energielevencier kan lonen

Het blijft interessant als je al langer bij je energieleverancier zit en daar nooit echt naar hebt ‘omgekeken’, om nu wel eens goed te gaan vergelijken – als je contract afloopt of als je een variabel contract hebt – via een energievergelijkingssite. Immers, energieleveranciers willen je graag als nieuwe klant en doen daarvoor aantrekkelijke aanbiedingen.

3. Je huis isoleren en/of zonnepanelen plaatsen

Wanneer je je huis goed isoleert, kun je je energierekening vaak flink verlagen. Zelf energie opwekken met zonnecellen is natuurlijk ook een mooie besparingsoptie. Uiteraard moet je bij beide opties wel eerst geld investeren, maar dat verdien je na een aantal jaar terug. Bovendien zijn er interessante overheidssubsidies als je zonnecellen plaatst.

4. Vervang oude gloeilampen door ledlampen

Een geringe besparing, maar alle kleine beetjes helpen. Volgens Milieu Centraal is een ledlamp 90% zuiniger dan een gloeilamp. Dit levert na 15 jaar een besparing op van bijna € 70 per lamp.

5. Oude huishoudelijke apparaten vervangen

Moderne apparaten verbruiken een stuk minder energie dan oudere. Zo zijn koelkasten of vriezers van voor 2005 een stuk minder zuinig dan de moderne varianten.

6. Apparaten niet voortdurend aan het stroom

Het energieverbruik loopt zonder dat je het zo in de gaten hebt flink op door laptops en smartphones die de hele dag opladen. Laad die apparaten daarom alleen op als het nodig is en vergeet bovendien niet tussendoor de stekker uit het stopcontact te halen, want adapters gebruiken ook stroom als er geen telefoon of laptop op is aangesloten.

7. Zet apparaten helemaal uit

Volgens Milieu Centraal is een gemiddeld huishouden per jaar ongeveer € 100 (450 kWh) per jaar kwijt aan stand-by verbruik. Je kunt tientallen euro’s besparen door apparaten helemaal uit te zetten, in plaats van ze op stand-by te laten staan.