6 zaken om op te letten bij huizenkoop

Tot verrassing van velen blijven ook tijdens de coronacrisis de huizenprijzen stijgen. Een betaalbare woning vinden is dan ook nog steeds lastig. Je ziet nogal eens dat in zo’n overspannen woningmarkt met name starters de koop van een huis niet altijd handig aanpakken. Omdat ze bijvoorbeeld meer bieden dan ze eigenlijk kunnen betalen.

Hieronder een aantal zaken om op te letten als je een huis wilt kopen:

1. Doe nooit een bod als je je het bedrag niet kan veroorloven

Als huizenkopers over elkaar buitelen om een bod te doen, kun je in de verleiding komen om flink meer te bieden dan de vraagprijs. Dat kan tot problemen leiden. Zo mogen bijvoorbeeld nu hypotheekverstrekkers niet meer dan maximaal 100% van de woningwaarde uitlenen. Als dan je woning lager wordt getaxeerd dan jij ervoor hebt betaald, zal je het verschil zelf op tafel moeten leggen. Onderzoek daarom goed de waarde van de woning. Bijvoorbeeld door voor een gering bedrag bij het Kadaster een overzicht kopen van de transactieprijzen van alle woningen die de afgelopen jaren in een bepaald postcodegebied zijn verkocht.

2. Neem de tijd voor een woningbezichtiging

Je wilt natuurlijk niet een huis kopen met allerlei gebreken die je niet goed hebt gezien bij de bezichtiging. En achteraf de verkoper aansprakelijk stellen, is niet altijd mogelijk. In de eerste plaats heb je zelf een onderzoeksplicht. Als er zichtbare gebreken zijn aan de woning kun je niet achteraf bij de verkoper verhaal halen. Dat kan alleen bij gebreken die bewust door de verkoper zijn verzwegen en die bovendien een normaal gebruik van de woning onmogelijk maken. Plan daarom meerdere bezichtigingen in. En laat het liefst ook een bouwkundige keuring uitvoeren.

3. Check ook de juridische aspecten rond de woning

Onderzoek ook juridische aspecten rond de woning. Dat kan van alles zijn. Is er bijvoorbeeld in de achtertuin een recht van overpad? Wat zijn de bouwplannen dichtbij je huis?

4. Denk aan meer dan het aankoopbedrag voor de woning

Natuurlijk is de vraagprijs voor de verkoper het belangrijkst. Maar misschien zijn er wel extra zaken waarmee je de verkoper over de streep kunt trekken. Bijvoorbeeld een snelle overdrachtsdatum.

5. Maak voorbehoud van financiering

Na het tekenen van de koopakte heb je een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen. Daarna kun je alleen nog zonder kosten van de koop af als je een beroep doet op de ontbindende voorwaarden. Wanneer je die niet hebt opgesteld en je toch van de koop af wilt, moet je 10% van de koopsom betalen. Een van de bekendste voorbeelden van een ontbindende voorwaarde is het voorbehoud van financiering.

6. Neem iets op over technische gebreken

Hierboven ging het al over gebreken die al dan niet zichtbaar zijn bij bezichtiging. Sommige niet onmiddellijk zichtbare gebreken kunnen zo groot zijn, dat je de woning dan misschien niet meer wilt. Daarom is het vooral oudere woningen slim om in de koopovereenkomst een passage op te nemen dat de koop kan worden ontbonden als uit een bouwtechnische keuring blijkt dat de kosten om gebreken te herstellen boven een bepaald bedrag uitkomen. Daarbij gaat het wel om direct noodzakelijk herstel, zoals bijvoorbeeld wanneer de vloer opeens flink verzakt blijkt. Dit moet dan tevens met een technisch rapport worden aangetoond.