6 redenen om je testament goed te regelen

Ook al is het voor velen nog veraf, het is wel degelijk slim om je nalatenschap goed te regelen. Want het kan je erfgenamen letterlijk duur komen te staan als je geen testament opstelt. Hieronder 6 redenen waarom het belangrijk is je testament goed te regelen.

1. Samenwonen maar niets geregeld
Als je samenwoont en je bent niet getrouwd met je partner en er is geen samenlevingscontract, dan gaat zonder testament de nalatenschap van de overledene naar je ouders, broers en zussen. In het geval jullie samen kinderen hebben, erven zij alles als je niets hebt geregeld. Wanneer vervolgens je kind 18 wordt, gaat het vermogen op je kind over. Met een testament kun je ervoor zorgen dat een partner goed verzorgd achterblijft.

2. Erfbelasting besparen
Er zijn verschillende manieren waarop je erfbelasting kunt besparen. Een voorbeeld is: een legaat aan je kleinkinderen in je testament opnemen. Daarmee komt een deel van de erfenis – maximaal € 21.282 in dit geval – direct bij hen terecht, zonder dat hierover belasting hoeft te worden betaald. Kleinkinderen mogen immers een deel belastingvrij erven. Wanneer je dit niet regelt dan is er een kans dat er dubbel erfbelasting moet worden betaald: eerst door je kinderen en na hun overlijden door je kleinkinderen. Een ander voorbeeld, stel dat je geen kinderen hebt maar wel broers en zussen. En je wilt dat je erfenis bij hen terechtkomt. Dan kun je in een testament je ouders uitsluiten, om te voorkomen dat je broers en zussen later dubbel erfbelasting betalen.

3. Voogd aanwijzen
Dit is een tip in het kader van ‘dingen waar je liever niet over nadenkt’. Maar die toch wijs zijn om goed te regelen. Wanneer je minderjarige kinderen hebt, is het namelijk wel echt verstandig om in je testament een voogd aan te wijzen. Dan heb je als ouders grip op wie het gezag over de kinderen krijgt als er onverhoopt iets met jullie beiden zou gebeuren.

4. Executeur aanwijzen
Wanneer je niets regelt, zijn je erfgenamen gezamenlijk verantwoordelijk voor het afwikkelen van je erfenis. Als je echter meer regie wilt, kun je ook een executeur aanwijzen in je testament. Die wikkelt dan de erfenis voor je af. Dat kan slim zijn als bijvoorbeeld sommige erfgenamen het niet goed met elkaar kunnen vinden. Maar ook in andere gevallen – bijvoorbeeld wanneer je erfgenamen minderjarig zijn of als je erg veel erfgenamen hebt of een groot vermogen – kan het verstandig zijn een executeur aan te wijzen.

5. Bedrijfsopvolging
Als je een eigen bedrijf hebt en niets hebt geregeld, dan nemen je erfgenamen na je dood je bedrijf over. Wil je dat niet, dan is het noodzakelijk om in je testament een opvolger aan te wijzen.

6. Goed doel
Als je een goed doel kent dat je graag ondersteunt, dan kan je in je testament bepalen dat een bepaald bedrag wordt nagelaten aan deze organisatie.