Past je hypotheek nog helemaal bij je situatie of moet je misschien iets veranderen? Het is een goed idee om minstens een keer per jaar een vijftal zaken te onderzoeken.

1. Matcht de waarde van je huis en je hypotheek nog wel?

Doorgaans rekent je bank een renteopslag als je de aankoop van je huis voor een flink deel met een hypotheek betaalt. Maar zaken veranderen in de loop der tijd. Als bijvoorbeeld je huis in waarde stijgt of als je aflost, verandert de verhouding tussen je hypotheek en woningwaarde. Dat kan geld opleveren, omdat de renteopslag voor een deel of helemaal kan komen te vervallen als die verhouding flink veranderd is. Het kan daarom geen kwaad met regelmaat de WOZ-waarde van je huis te vergelijken met je hypotheek.

2. Einde van de rentevaste periode

De meeste Nederlanders zetten hun hypotheekrente voor langere tijd vast. Veelal voor 10 jaar. Je hypotheekaanbieder is verplicht je 3 maanden voor het einde van de rentevaste periode een nieuw rentevoorstel doen. Dit kan natuurlijk een ideaal moment zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. Overweeg je dat wilt, begin dan wel ruim op tijd met het opvragen van offertes.

3. Lagere rente met oversluiten en rentemiddeling

De afgelopen jaren is de hypotheekrente fors gedaald. Als je nu een veel hogere rente betaalt dan de actuele hypotheekrente, kan het aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten. Dat kan bij een andere bank of bij je eigen bank. Je kunt ook bij je eigen bank rentemiddeling aanvragen. Dat kan namelijk ook een methode zijn om de hypotheekrente gedurende de looptijd te verlagen. Je huidige rentetarief wordt dan gemiddeld met de actuele hypotheekrente van de geldverstrekker in de markt. Of oversluiten of rentemiddeling zinvol zijn, hangt onder meer af van je huidige hypotheekrente. Zelf eens wat verschillende scenario’s doorrekenen kan op deze website.

4.  Verzekeringen

Het is altijd zinvol om van tijd tot tijd al je verzekeringen eens na te lopen. Zijn ze nog nodig? Kan je misschien goedkoper uit zijn bij switchen? Bij een huis kijk je onder meer naar je opstalverzekering, je inboedelverzekering en eventuele levensverzekeringen. Via vergelijkingssites valt na te gaan of je bij een andere aanbieder goedkoper uit bent.

5. Extra aflossen

In een aantal gevallen kan het flink geld besparen af te lossen als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, of als een deel van de hypotheek aflossingsvrij is. Goed om te weten is dan dat de meeste hypotheken 30 jaar lopen. En dat ook als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, je de hypotheek na 30 jaar helemaal dient af aflossen. Houd er ook rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar stopt en dat de belastingtarieven anders zijn als je met pensioen bent.