Jaarlijks bijna 2 miljoen Nederlanders slachtoffer malafide webshops

Er wordt vaak gewaarschuwd voor oplichting bij online shopping. Maar de realiteit is dat steeds meer Nederlanders genept worden als ze online – proberen – te winkelen. Ging het in 2019 nog om 1 op de 13 Nederlanders, vorig jaar kreeg al 1 op de 8 inwoners van Nederland na hun online bestelling – en betaling – helemaal niets, of een nepproduct. Dat betekent dat van de circa 14 miljoen volwassen Nederlanders in 2020 ongeveer 1.7 miljoen met een of andere vorm oplichting te maken kreeg bij online shopping.

Malafide webshops lijken vaak best betrouwbaar, daar zorgen de oplichters natuurlijk wel voor. Dit soort webshops is heel bewust opgezet om mensen te misleiden en uiteindelijk de producten niet te leveren of nep-producten te bezorgen. De consument merkt dit pas wanneer producten niet aankomen of de webshop onbereikbaar is.

Hardleers

Nu speelt ook hardleersheid een rol bij de oplichterij. Vooral Nederlandse mannen laten zich graag als een ezel nogmaals ‘neppen’, blijkt uit onderzoek. Zij bestellen vaak ijskoud weer opnieuw bij de webshop die ze al heeft opgelicht. Vrouwen zijn wat dat betreft veel voorzichtiger. Zij zullen na een slechte ervaring bij een malafide webshop niet snel een tweede bestelling daar plaatsen.

Jongeren

Jongeren zijn extra vatbaar voor oplichting bij online shoppen. Zo geven bijvoorbeeld jongeren tussen de 18 en 24 bijna dubbel zo vaak geld uit bij een malafide webshop dan 24-plussers. Dit wordt mede in de hand gewerkt door de forse kortingen die malafide webshops gebruiken om klanten te lokken. Die kortingen zijn extra interessant voor jongeren en studenten in de leeftijdsgroep tot 24, omdat zij vaak een kleiner budget hebben.

Remedies

Om dit soort oplichting te voorkomen, wordt aangeraden om bij twijfel over een webshop wat onderzoek te verrichten: heeft de webshop een erkend keurmerk, zoals het Thuiswinkel Waarborg. Controleer ook of de website daadwerkelijk een keurmerk heeft. Er zijn ook oplichters die dit keurmerk wel vermelden op hun website, terwijl zij niet zijn aangesloten. Je kunt ook bij de Kamer van Koophandel checken of de website vermeld staat als bedrijf. Daarnaast wordt vaak aangeraden online aankopen te doen met een creditcard. Je aankopen zijn dan verzekerd met een aankoopverzekering.