Wat heb je in jouw omgeving gehoord qua goede voornemens? Vast wel iets over minder eten en drinken. Stoppen met roken is natuurlijk ook een klassiek goed voornemen. Wat dacht je van 10 goede voornemens waarmee je je financiën dit jaar echt een boost geeft?

Financiële tip 1. Onderzoek wat je uitgeeft

Veel mensen hebben echt geen idee waaraan ze hun geld uitgeven. Als dat voor jou ook geldt, kan het geen kwaad eens bij te houden wat je in een maand uitgeeft en waaraan. Misschien koop je vaker dan je lief is zaken die vervolgens achterin een kast terecht komen. Er zijn trouwens allerlei handige apps en andere tools om je uitgaven makkelijk bij te houden.

Financiële tip 2. Stel een budget op

De volgende stap is dan om je uitgaven in de hand te houden. Stel dus een week- of maandbudget op. En houd je hier ook aan.

Financiële tip 3. Los schulden af

Bij onder meer creditcard-schulden wordt doorgaans een hoge rente gerekend. In ieder geval veel hoger dan over spaargeld wordt gerekend. Het is dan ook altijd slim om schulden af te lossen.

Financiële tip 4. Kijk naar je hypotheek

Het komt nogal eens voor dat huizenbezitters niet meer omkijken naar hun hypotheek. Terwijl misschien wel de risico-opslag naar beneden kan, vanwege de waardestijging van je huis. Of misschien kun je je overlijdensrisicoverzekering opnieuw afsluiten. Immers, de premies van deze verzekeringen zijn de laatste jaren flink naar beneden gegaan.

Financiële tip 5. Beleggen

Sparen heeft helaas bij de huidige lage rente nauwelijks tot geen zin. Beleggen kan dan een betere optie zijn. Maar voor diegenen die beleggen toch te ver van hun bed vinden, kan een slimme andere aanwending van spaargeld worden gevonden. Zoals extra aflossing van de hypotheek. Ook investeringen in woningisolatie of de aanleg van zonnepanelen zijn doorgaans een lucratievere aanwending dan geld op de spaarrekening zetten.

Financiële tip 6. Kijk naar je verzekeringen

We zijn als Nederlanders vaak oververzekerd. Soms hebben we zelfs dubbele of driedubbele dekking voor bepaalde ongewenste gebeurtenissen. Het kan dus geen kwaad alle verzekeringen eens tegen het licht te houden en de overbodige verzekeringen of de verzekeringen voor risico’s die je eigenlijk best zelf kan dragen op te zeggen.

Financiële tip 7. Vergelijk energie-aanbieders

Heb je je energie contractvoorwaarden onlangs nog vergeleken met andere aanbieders? Door energiecontracten te vergelijken kun je geld besparen.

Financiële tip 8. Zeg abonnementen op

Abonnementen zijn een bekende ‘bleeder’ in veel huishoudens. Dat jaarabonnement van het blad dat niet eens uit de wikkel wordt gehaald, de jaarkaart voor de sportschool waar je niet komt. Zeg het op en bespaar.

Financiële tip 9. Bouw een buffer op

Budgetorganisatie Nibud adviseert om iedere maand minimaal 10% van je inkomen opzij te zetten. Om zo een buffer op te bouwen. Dat is niet alleen heel fijn en wezenlijk, om als iets in huis kapot gaat het gelijk te kunnen vervangen. Maar ook als basisbedrag, fundament, voor een werkelijk grote uitgave is het erg prettig om een bedrag te hebben ‘liggen’.

Financiële tip 10. Spaar ongemerkt

Maak iedere maand een bedrag over naar een spaarrekening om die buffer op te bouwen. Op die manier merk je nauwelijks dat je minder geld te besteden hebt en groeit het bedrag gestaag aan.